Frokostseminar

CIENS frokostwebinar – Møbler, materialer og make-up: Dette er inneklimaet ditt!

Velkommen til frokostwebinar!

  • clock 28. april 2021, kl.08:30 – 10:00
  • location marker Digitalt
  • venue Zoom

Arrangør er Norsk Institutt for Luftforskning, NILU, i samarbeid med CIENS

Arrangementet er gratis.

Bakgrunn

Alt vi omgir oss med påvirker innemiljøet vårt; fra veggene i boligen vår til PC-en på hjemmekontoret og såpa vi vasker oss med. Blant stoffene som avgis finnes blant annet ulike miljøgifter, som ender opp i husstøvet vårt – og i lufta vi puster inn. Disse miljøgiftene kan ha en effekt på helsen vår, og på miljøet for øvrig.

Hvordan jobber forskerne for å finne miljøgifter i norske hjem, og hva har de funnet ut så langt? Hva slags «grønne» retningslinjer og sertifiseringer finnes for byggebransjen, og hvilken effekt har de? Kan du selv gjøre noe for å forbedre innemiljøet ditt?

NILU, Grønn byggallianse og Svanemerket ønsker velkommen til CIENS frokostwebinar onsdag 28. april kl. 08.30-10.00. Webinaret er gratis, men krever påmelding. Meld deg på via knappen ovenfor.

Program (15 minutter per innleder)

  1. Pernilla Bohlin-Nizzetto, NILU: Inneklima er mer enn fukt, mugg og CO2. Andre kjemikalier, så som miljøgifter, er også en utfordring for innemiljøet – men det er mye vi ikke vet. Hva finner vi, og hva bør stå på planen når luftforskerne skal jobbe videre med inneklimaproblematikken?
  2. Anne Karine Halse, NILU: Forskere fra NILU har sett på mulig sammenheng mellom forekomst av miljøgifter i innemiljøet og mulige hormonforstyrrende effekter i et utvalg norske hjem og arbeidsplasser. Hva fant de, og hvilken effekt kan disse miljøgiftene ha på helsen vår?
  3. Katharina Bramslev, Grønn byggallianse: Både valg av materialer og hvordan bygg driftes påvirker mengden miljøgifter i innelufta. Hvordan kan Ecoproduct-metoden og den norske BREEAM-sertifiseringen bidra til bedre inneklima i norske hjem og arbeidsplasser?
  4. Elisabeth Magnus, Svanemerket: Hva kan du selv gjøre for å minske mengden miljøgifter i hjemmet ditt? Svanemerket stiller miljøkrav til produkter for både privatpersoner og profesjonelle. Hvilken effekt har bruk av disse produktene på inneklimaet?
  5. Diskusjon og spørsmål fra publikum

Webinaret tas opp, og opptaket legges ut på CIENS’ Facebookside i etterkant.